Čeština
Konzultace zdarma

Rozšířená realita (AR): Interaktivní 3D zážitek, který prodává

Rozšířená realita (AR), též známá jako augmentovaná realita, je technologie, která do našeho reálného světa přidává digitální prvky. Co to znamená? 

Z jednoduchých 2D obrázků jsou vytvořeny složité, avšak atraktivní 3D modely a animace, které své využití nachází ve vzdělávání, zábavě, průmyslu, zdravotnictví, ale také třeba na vašem e-shopu

 

K čemu rozšířená realita slouží, kdo ji využívá a jaké jsou její základní principy? To vše se dozvíte v našem článku. 

  • Co to je rozšířená realita?

  • Jaký je rozdíl mezi virtuální a rozšířenou realitou?

  • Jaké jsou možnosti využití AR?

Co to je rozšířená realita?

AR je poměrně nová technologie, která umožňuje vkládat virtuální objekty do reálného světa. Tyto objekty lze pozorovat pomocí obrazovky na chytrém zařízení, které rozšířenou realitu podporují.

 

Jaká zařízení podporují AR?

Většina chytrých telefonů vyrobených po roce 2015 podporuje rozšířenou realitu. Existují ale i speciální AR brýle, které kombinují pohled na bezprostřední okolí s počítačovou grafikou.

 

Jak vlastně AR funguje?

Zařízení, které pro rozšířenou realitu používáte, skrz kameru a senzory rozpoznává reálný svět. Tyto informace jsou poté využity pro vykreslení virtuálních objektů tak, aby se zdály být v souladu s realitou. 

Pokud tedy například poptáváte šatní skříň a rádi byste věděli, zda se vejde do vaší ložnice, není nic jednoduššího, než si daný nábytek načíst pomocí svého smartphonu a AR aplikace do místa, kde ho chcete mít umístěný, a zkontrolovat, zda se vám do místnosti skutečně vejde. 

Zdá se vám to jako daleká budoucnost? Přesto tu AR máme již řadu let. Její vznik se totiž datuje už do 60. a 70. let 20. století, kdy se začaly vyvíjet první technologie, které se dnes používají pro rozšiřování reality. Její kořeny jsou spojeny se vznikem virtuální reality. 

Jaký je rozdíl mezi virtuální a rozšířenou realitou?

Virtuální realita (VR) a rozšířená realita (AR) jsou dvě odlišné technologie, které i když se mohou zdát podobné, mají zásadní rozdíly.

 

Virtuální realita

VR vás zcela ponoří do umělého světa. Pomocí náhlavní soupravy VR se ocitnete ve  virtuálním světě, ve kterém se můžete volně pohybovat a interagovat s přítomnými objekty.

 

Příklad virtuální reality

Představte si, že se s pomocí VR potopíte pod mořskou hladinu a strávíte hodiny v přítomnosti žraloků, nebo objevíte nový podmořský svět. 

 

Rozšířená realita

AR přidává virtuální prvky do skutečného světa. Pomocí zařízení AR, jako je chytrý telefon nebo brýle AR, můžete vidět virtuální objekty, které se zdají být součástí našeho okolí.

 

Příklad rozšířené reality

Příkladem může být virtuální mapa, která se aktualizuje v reálném čase a ukazuje vám, kam přesně jdete, neboť snímá vaše okolí a skenuje okolní budovy.

 

VR i AR mají potenciál změnit způsob, jakým žijeme a pracujeme. VR nám umožňuje se zcela ponořit do naprogramovaných světů a AR zase spojuje digitální svět s tím reálným.

 

Rozdíly mezi AR a VR

Vlastnost

  Virtuální realita

  Rozšířená realita

Ponoření do virtuálního světa

  Plné 

  Částečné 

Svět

  Umělý

  Reálný

Interakce

  Volný pohyb a interakce

  Interakce s virtuálními objekty

 

Jak vypadá AR v praxi? Vyzkoušejte si ji na svém telefonu!

Klikněte na tlačítko „Ukázat Váš prostor" a rozšířená realita je k vašim službám.

Chci AR pro svůj e-shop

 

Jaké jsou možnosti využití AR?

Rozšířená realita má široké spektrum použití. Příkladem může být: 

  • Vzdělávání

  • E-shopy a online podnikání

  • Údržba a průmysl

  • Zábava a sociální sítě

  • Mapy a navigace

 

Vzdělávání

AR má potenciál změnit způsob, jakým se žáci a studenti učí na školách. Pomocí tzv. markerů lze do tištěné učebnice vložit zábavné interaktivní prvky, které z nudné výuky vytvoří zábavnější a poutavější formát. 

 

E-shopy a online podnikání

Pokud plánujete koupi například knihovny, jistě si ji budete chtít nejdříve prohlédnout. Určitě vás zajímá, jak bude nábytek vypadat v obývacím pokoji, jak se bude hodit k ostatnímu nábytku a zda se vám bude vůbec líbit.

Pokud objednáváte online, ne vždy je možnost si nábytek před nákupem prohlédnout. A to je moment, kdy na scénu přichází rozšířená realita

Ta vám umožní prohlédnout si produkt v reálném světě, aniž byste ho museli fyzicky vlastnit. Stačí si na chytrý telefon stáhnout aplikaci a naskenovat produktový kód. Rázem se vám na obrazovce objeví virtuální model produktu, který můžete prozkoumat z různých úhlů pohledu.

Majitelům e-shopů tato inovace zvyšuje tržby a konverze, zatímco u zákazníků je vyšší spokojenost, neboť nekupují zajíce v pytli. 

 

Údržba a průmysl

Představte si, že pracujete na opravě stroje a vaše chytré brýle vám v reálném čase zobrazují návod se zvýrazněnými klíčovými komponenty. Je to sci-fi? Nikoliv. Tony Starkem dnes můžete být díky rozšířené realitě i vy! 

AR dokáže transformovat technické příručky a dramaticky zvýšit produktivitu. Umožňuje technikům okamžitě zobrazit relevantní informace v zorném poli, čímž se eliminuje nutnost hledat v papírových manuálech.

Jasné pokyny a vizualizace navíc vedou ke snížení chyb či nesprávného pochopení instrukcí. 

 

Zábava a sociální sítě

Společnosti jako Magic Leap investují miliardy dolarů do vývoje AR brýlí a platforem, které slibují revoluci v tom, jak se bavíme. I když zatím nemají komerční produkt, stále dokáží přilákat další investice, což svědčí o obrovském potenciálu AR.

Na dostupnějších platformách, jako jsou chytré telefony, už můžeme vidět první vlaštovky AR zábavy. Například TikTok nedávno představil značkové AR efekty, které si uživatelé mohou přidávat do svých videí. To je jen začátek závodu o vytvoření stále působivějších AR zážitků, které stírají hranice mezi skutečným a virtuálním světem.

 

Mapy a navigace

Yelp, populární aplikace pro vyhledávání firem, se zapsal do historie jako průkopník v oblasti AR. 

Díky funkci s názvem Monocle, která je bohužel už ukončena, Yelp umožňoval uživatelům prohlížet si informace o místních podnicích přímo v reálném čase.

Představte si, že kráčíte po ulici a váš telefon vám na displeji zobrazuje informace o restauracích v okolí. Monocle fungoval podobně: na displeji telefonu se zobrazily popisky s názvy restaurací, jejich hodnocením a vzdáleností od vás, a to vše s živým náhledem vašeho okolí.

Tato funkce byla v podstatě ranou verzí head-up displeje (HUD), který se dnes používá v mnoha moderních technologiích. Například automobilka Mercedes-Benz představila koncept vozu, který promítá navigační informace přímo na čelní sklo, takže řidič nemusí odvádět zrak od vozovky.

Yelp pomocí Monocle ukázal světu, jak lze AR smysluplně integrovat do každodenních aktivit, a inspiroval tak další firmy k vývoji inovativních AR aplikací.

Chci AR pro svůj business

AR

Přednášíme

Zjistit více

Spolupracujeme s těmito firmami

Zobrazit všechny reference